sobota 23. dubna 2022

Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi aneb co bylo dříve, vajíčko nebo slepice?

 Přátelé, povídala mi starší sousedka, že jeden z velkých důkazů Boží existence je žluté kuřátko, které se vylíhne z bílého vejce. "Muselo to být někým vymýšleno, samo z neživé hmoty či z ničeho to opravdu nemohlo vzniknout", byl její postřeh. Když se člověk podívá kolem a trochu začne o věcech a přírodě přemýšlet, pak asi dojde k závěru, že věci kolem mohly vzniknout pouze takto:

1) vymyslel a vyrobil je člověk (třeba auto),
2) vznikly samy od sebe bez myšlenky či záměru - např. zvětralá skála,
3) vymyslel a "vyrobil" to někdo chytřejší než člověk, třeba právě to vajíčko a kuřátko.

Které věci v přírodě by nebyly, kdyby je někdo na počátku nevymyslel? Nebylo by nic. Bez myšlenky není "stavba".

Samozřejmě Bůh nevymýšlí každé vajíčko. Nastartoval to tak, že stačilo na počátku vymyslet a zhmotnit  jednu životaschopnou slepici a jednoho kohouta. Podstatné je, že bez nápadu či myšlenky by žádný kohout ani slepice neběhaly po Zemi. Lidé kolem málo přemýšlejí o věcech a dějích kolem. Kde se vzala na počátku energie a co ji vedlo k tomu, že se proměnila v hmotu? Může se neživá hmota proměnit v život? Kdy se čápi naučili léta do Afriky a u nás pak stavět hnízda? Jak se to učili? Neživá hmota se podle 2. termodynamickému zákona časem neproměňuje ve složitější struktury, ale opačně. Když necháte 100 roků na zahradě auto, nebude z něho auto modernější, ale šrot. Koneckonců, co člověk, může vzniknout z neživé hmoty? Třeba časem na chytrých počítačích bude možno spustit tento "výpočet": Nechá se virtuálně někde na povrchu zemském hromada hlíny, na se na ní nechá působit přírodní živly a za pár miliónů roků - ejhle - Karel. Co myslíte, je to možné? Podle mého je to blbost jako hrom a i kdyby ta hromada byla zeměkoulí, pak se tam nikdy neobjeví lidská bytost. Co si o tom myslíte?        

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokračujeme - krátká úvaha o životě

 Přátelé, dnes bych chtěl zapřemýšlet nad tímto biblickým textem: 40 I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho n...