neděle 6. prosince 2020

Adventní - pokračujeme

 Dnešní biblický text: (Lk 1, 39-45)

V těch dnech se Maria vydala na cestu a spěchala do hor do města Judova. Vešla do domu Zachariášova a pozdravila Alžbětu. Když Alžběta uslyšela Mariin pozdrav, pohnulo se dítě v jejím těle; byla naplněna Duchem svatým a zvolala velikým hlasem: "Požehnaná jsi nade všechny ženy a požehnaný plod tvého těla. Jak to, že ke mně přichází matka mého Pána? Hle, jakmile se zvuk tvého hlasu dotkl mých uší, pohnulo se radostí dítě v mém těle. A blahoslavená, která uvěřila, že se splní to, co jí bylo řečeno od Pána."

Přátelé, těžko uvěřitelné, Alžběta říká, že budoucí dítko Marie je její Pán. V dnešní době je význam slova Pán jiný, než v tomto textu. Pán je ten, kterému se člověk poddá buď dobrovolně nebo nedobrovolně. V časech otrokářů a otroků byli otrokáři Páni svých otroků. Člověk se někomu může poddat dobrovolně, protože dojde k závěru, že je to dobré. Poddat se Božímu Synu je to nejlepší, co člověk může udělat, protože se tímto stává členem Boží velké rodiny a Bůh se pro něho stává nikoliv odpůrce, ale Nebeský Otec plný lásky a dobra, ale také spravedlivý. Vlastní spravedlnost získáváme zadarmo, stačí když Ježíše přijmeme jako svého Pána. Jak? Prostě ho o to požádáme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokračujeme - krátká úvaha o životě

 Přátelé, dnes bych chtěl zapřemýšlet nad tímto biblickým textem: 40 I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho n...