středa 19. ledna 2022

Pokračujeme

 Přátelé, slyšel jsem od jedněch rodičů, jenž mají děti školou povinné, že covidová doba, která zavřela na nějaký čas školy, měla a má na děti nedobrý dopad - děti ztrácely a ztrácejí chuť něco smysluplného dělat, něco nového se učit a nějaké dovednosti získávat.

Nicnedělání formuje navíc nedobře charakter dětí, platí staré pořekadlo, že zahálka je matkou všech neřestí. Pro rozumné rodiče je to věc, kterou si asi nikdo nepřál, kdo by chtěl dítě, které ztratí už v dětství chuť něco umět, něčím být a tak žít jednou smysluplný a spokojený život?
Co my dospělí? Neztrácíme chuť něčím být a něco umět příliš brzy? Jak trávíme svůj volný čas, kdy nemusíme vydělávat na živobytí? Chceme rozvíjet naše smysluplné dovednosti, chceme se vzdělávat, chceme rozvíjet našeho Ducha nebo nám k životu stačí jenom televize a dobré jídlo? Neměli bychom zapomínat, že co člověk zasévá, bude jednou sklízet.
Aby náš život nešel směrem s kopce, potřebujeme být k sobě více přísní a také bychom si měli ujasnit, co v životě chceme a kde se chceme nacházet za pár roků, jací chceme být, co chceme umět atd. Ježíš nás v Biblí nabádá, abychom hledali především království nebeské a že pak všechno ostatní nám bude přidáno. Co myslíte, co je tím myšleno? Podle mého bychom měli hledat u Boha odpověď na otázku, jak máme žít a co máme v životě dělat, kam směřuje náš život a další. Bible také určitě formuje náš charakter - k lepšímu - měla by. Hlavně nám však otevírá dveře k Bohu a nastavuje nám zrcadlo - jdeme správně? Co je však klíčové a my bychom to neměli v životě minout, je otázka, proč Ježíš přišel na svět a jak to souvisí s našimi životy. Ježíš přišel na svět, aby vyřešil otázku naší věčnosti, která souvisí s Božím zákonem - mzdou hříchu je smrt ale... Má to své "ale" tj. řešení a nám by to nemělo uniknout. Není to ale povinné stejně jako není nezbytně nutné jezdit jenom na zelenou. Sice jízda na červenou nám s největší pravděpodobností přinese újmu, ale to už je riziko špatné volby. Co si o tom myslíte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokračujeme - krátká úvaha o životě

 Přátelé, dnes bych chtěl zapřemýšlet nad tímto biblickým textem: 40 I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho n...