neděle 13. února 2022

Pokračujeme - vzděláváme se nebo se chceme "iba zabávať?"

 Přátelé, před nějakým časem jsem slyšel zajímavý názor, že pokud dospělý člověk ztratí chuť se něco nového v životě učit a vzdělávat se, třeba i nějakou smysluplnou prací, tak vlastně blbne. Kolik procent dospělých v naší společnosti už jenom tráví svůj volný čas tím, že se chtějí jenom pobavit, odpočinout a hlavně moc nepřemýšlet? Aby člověk pomalu "nezblbnul", měl by vstoupit do války s vlastní leností a pohodlností. Jinak nemáme šanci. Bible toto ještě posouvá kousek dál (kniha Jeremiáš):

Jr 9 22 Toto praví Hospodin: "Ať se moudrý nechlubí svou moudrostí, ať se bohatýr nechlubí svou bohatýrskou silou, ať se boháč nechlubí svým bohatstvím.

Jr 9 23 Chce-li se něčím chlubit, ať se chlubí, že je prozíravý a zná mne; neboť já Hospodin prokazuji milosrdenství a vykonávám na zemi soud a spravedlnost; to jsem si oblíbil, je výrok Hospodinův."    

Ta rozumnost podle Bible je, že se máme seznamovat s tím, co je dobré a co nikoliv podle Bible. Pak to máme aplikovat do života. Toto je rozumnost, která je podmínkou pro naši budoucí časy od lepšího ještě k lepšímu.    

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokračujeme - krátká úvaha o životě

 Přátelé, dnes bych chtěl zapřemýšlet nad tímto biblickým textem: 40 I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho n...