středa 23. listopadu 2022

Pokračujeme - trochu statistiky

 V Lukášově e. 12. kap. je tento text:

  • 35Buďte připraveni a vaše lampy ať hoří.
  • 36Buďte jako lidé, kteří čekají na svého pána, až se vrátí ze svatby, aby mu hned otevřeli, až přijde a zatluče na dveře.
  • 37Blaze těm služebníkům, které pán, až přijde, zastihne bdící. Amen, pravím vám, že se opáše, posadí je ke stolu a sám je bude obsluhovat.
  • 38Přijde-li po půlnoci, či dokonce při rozednění a zastihne je vzhůru, blaze jim.
  • 39Uvažte přece: Kdyby hospodář věděl, v kterou hodinu přijde zloděj, nedovolil by mu vloupat se do domu.
  • 40I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho nenadějete.“
Přátelé, jelikož možná někteří nevědí, o čem je text, pokusím se to vysvětlit - vychází to z kontextu biblického poselství: Text nás napomíná, abychom měli připraveno srdce v každý okamžik pro konfrontaci s Bohem, před kterým se všichni jednou postaví. Naše srdce v okamžiku smrti musí být v určitém vztahu či v určité známosti Ježíše Krista. Toto se dá v životě budovat, ale můžeme to samozřejmě zanedbat či toto ignorovat. Tato věc však rozhoduje o naší věčnosti a tak to je moc důležitě. Občas někteří myslí, že na to je času dost, na věčný život i smrt zapomenou a pak je smrt překvapí. Každý, kdo nechce jednou prohrát před Bohem, by neměl toto podcenit. Spočítal jsem si, že každý den za zeměkouli se narodí přibližně 274 000 lidiček, přibližně stejný počet lidí zemře. Je to obrovský počet. Kolik z nich má připraveno srdce na to, aby obstálo před Bohem? K číslo jsem došel jednoduchým výpočtem, na světě je přibližně 8 mld. obyvatel a průměrný věk jsem počítal 80 roků. Když si číslo vydělíte 24 (den má 24 hod.), pak vychází, že za hodinu zemře přibližně 11 400 lidí. Je to dost, viďte? Bible nás napomíná, abychom nepodcenili náš konec pozemský a měli srdce připraveno, abychom byli přijati do místa, kde už nejsou slzy.      

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokračujeme - krátká úvaha o životě

 Přátelé, dnes bych chtěl zapřemýšlet nad tímto biblickým textem: 40 I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho n...