pátek 22. ledna 2021

Pokračujeme

 Dnešní text z Lukášova e.:

  • 39Řekl jim (Ježíš)  také podobenství: „Může vést slepý slepého? Nepadnou oba do jámy?
  • 40Žák není nad učitele. Je-li zcela vyučen, bude jako jeho učitel.
  • 41Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve svém vlastním oku nepozoruješ?
  • 42Jak můžeš říci svému bratru: ‚Bratře, dovol, ať ti vyjmu třísku, kterou máš v oku,‘ a sám ve svém oku trám nevidíš? Pokrytče, nejprve vyjmi trám ze svého oka, a pak teprve prohlédneš, abys mohl vyjmout třísku z oka svého bratra.
  • 43Dobrý strom nedává špatné ovoce a špatný strom nedává dobré ovoce.
  • 44Každý strom se pozná po svém ovoci. Vždyť z trní nesklízejí fíky a z hloží hrozny.
  • 45Dobrý člověk z dobrého pokladu svého srdce vydává dobré a zlý ze zlého vydává zlé. Jeho ústa mluví, čím srdce přetéká.
Přátelé, kousek Ježíšova vyučování a tolik velkých témat. Ve verši 39. Ježíš napomíná duchovní učitele, kteří vyučují ostatní a přitom jsou vedle jak ta jedle, jelikož nepoznali, co je Ježíš zač. Ti duchovní měli lidi vést k Bohu a přitom Ježíš je ta jediná cesta k Němu a nikdo jiný nepřichází k Bohu než skrze něj. I v dnešní době je mnoho duchovních, kteří se snaží lidi přivést k Bohu ale bez pochopení toho, kdo je Ježíš.   
K verši 41 asi není třeba nic mluvit. Všichni to asi známe a často se divíme tomu druhému, že nevidí u sebe problém ale u těch ostatních ho vidí zcela jasně. Podle čeho se pozná, kdo je na té správné cestě? Ježíš mluví jasně - podle ovoce je poznáte, kdo je kdo. Tak co, jaké vydáváš ovoce tomu světu? Otázka platí i pro mne, ...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pokračujeme - krátká úvaha o životě

 Přátelé, dnes bych chtěl zapřemýšlet nad tímto biblickým textem: 40 I vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se toho n...